recept: Rántott csirke, Kifőzde
Rántott csirke
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

személyenként:
1 csirkecomb vagy fél csirkemell,
1 tojás,
1 ek tej,
kb. 1 marék finomliszt,
kb. 1 marék prézli,
zsír, só, fűszerek



A combokat lebőrözzük, megmossuk, majd szétszereljük; a forgónál kettévágjuk. Az alsó comb marad egészben, a felsőt vékony, éles késsel kicsontozzuk, az alsó részét bevágjuk, így kinyitva egy szép nagy szeletet kapunk, már csak a komolyabb inakat kell kiszedni belőle. A mellekkel nincs különösebb teendő; tiszta legyen, csont nélkül, egy fél mell egyben hagyható egy szeletnek. Ami csontozáskor, tisztításkor leesik (csont, bőr, inak), ízlés szerint mehet egy alaplébe vagy levesbe.
Most következik az ízesítés; ahogy szeretjük, úgy sózzuk, használhatunk fűszerkeverékeket is, fő, hogy kedvünk szerinti hatást érjünk el.
Nem hagyjuk sokáig állni a fűszerrel, ne folyjon ki a leve. Csak addig pihenhet, míg előkészítjük a panírozást; egy mély tányérba felütjük a tojásokat, hozzáadunk tojásonként egy evőkanál tejet, és jól elhabarjuk. Kikészítünk két lapos tányért is, egyet a lisztnek, egyet a prézlinek (úriasan zsemlemorzsának hívják).
A húsokat először lisztbe forgatjuk, jól rátapicskoljuk, hogy mindenhol biztosan bevonja. Ezután megmártjuk-megforgatjuk a tojásban, végül rátapicskoljuk a prézlit is.
Prézliben már többet állhat, akár 10-15 percet is, de jobb nem kísérletezni, mert képes átázni és akkor lemállik a burkolat.
Bő, forró zsírban (zsiradékban) süssük, hogy gyorsan bezáródjon a bunda a húson, akkor benne marad a finom ízeket őrző nedvesség. Először nagylángon süssük, majd ha a bunda bezárult, vegyük kisebbre, mert nem vékony hússzeleteket sütünk, gondolni kell a belsejére is. Süssük addig, míg mindenhol pirulni nem kezd, ekkor már belül biztosan átsült.
Párolt rizzsel, rizibizivel, vagy párolt zöldséggel körítsük, savanyúságnak fejessaláta vagy uborkasaláta a legjobb, de csemege uborka is megteszi.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rántott hús
 panírozás
 rizibizi
 párolt zöldség
 uborkasaláta

Forrás: Anyósom volt a mestere(m).

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.09.30. Utoljára frissítve: 2011.09.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:07:04 - 1.11)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez